Вакцинація — єдиний спосіб передбачити поліомієліт: у Франківську медики розповіли про небезпечну хворобу (ФОТО)

Здоров`я, Суспільство

23 жовтня відбулася пресконференція, присвячена до Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом. 


Мета заходу — привернути увагу світової спільноти до проблеми захворювання на поліомієліт. Завдяки боротьбі з недугою захворюваність у світі зменшилася 350 000 на рік у 1988 році до 37 у 2016. 

Поліомієліт дуже древня хвороба, він неї померло багато людей. Не завжди це захворювання можна виявити, адже цей вірус дає багато симптомів, схожих до грипу, отруєння. Дуже небезпечним є паралічева форма поліомієліту, адже навіть після лікування діти не зможуть самостійно пересуватися і вести активне життя. Основним в попередженні поліомієліту є імунопрофілактика”, — зазначає Олександр Бойчук, доцент кафедри інфекційних хвороб ІФНМУ.

В Україні спостерігається ризик повернення вірусу поліомієліту та виникнення спалаху, через низький рівень охоплення дітей імунізацією. У 2015 році через нестачу вакцин та недовіри батьків стався такий спалах. Оскільки ліків проти поліомієліту не існує, єдиним способом запобігати хворобі є вакцинація.

Вакцин є достатньо, кількість щеплених діток зростає, батьки починають більше довіряти вакцинам. Статистика каже, що таким чином випадки захворювання зменшуються. Всі вакцини, які поступають в Україну сертифіковані, перевірені та не дають укладень”, — каже Галина Бенько, експерт департаменту охорони здоров’я ОДА з питань імунології.

Кожного року здійснюється нагляд згідно з планом заходів щодо підтримки Україною статусу країни, вільної від поліомієліту. Так, минулого року в очисних спорудах у Долинському районі виявили ентеровіруси.

Експерти зазначають, що поліовірус поширений в Афганістані та Пакистані. З цих двох країн і передається вірус. Світ близький до ліквідації поліомієліту, однак для цього треба викорінити його у цих країнах.



Переглядів: 359
banner