Що робити франківцям з використаними медичними масками

Без категорії, Суспільство

Щодня пересічний прикарпатець використовує щонайменше одну медичну маску та пару одноразових рукавичок. У період карантину ці речі стали для нас звичними та необхідними. Проходячи вулицями Франківська ви, мабуть, неодноразово натрапляли на медичні маски, які валялись просто посеред вулиці. Чи є у цьому якась загроза, окрім, звичайно, забруднення навколишнього середовища?


Ми вирішили дізнатись думку компетентних осіб, які можуть прояснити нам цю ситуацію, та, так би мовити, «розкласти все по полицях».

Як у Франківську відбувається утилізація медичних відходів?

Ми звернулись до Управління екології та природних ресурсів, де редакції «Голос-Інфо» повідомили:

Відходи, які формуються в медичних закладах, потрапляють на утилізацію до ліцензованих переробних підприємств, ліцензію яким на провадження господарської діяльності з небезпечними відходами видає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Отже, зрозуміло, що для медичних закладів передбачена утилізація відходів. Чи стосується це і відходів, які викидають франківці у смітники?

Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак повідомив, що у Франківську в майбутньому не передбачатимуться точки утилізації медичних відходів саме для мешканців, оскільки дивлячись на практику великих міст України, таких як Київ, можна зрозуміти, що це не практично.

 Я вважаю, що всі проблеми відносні. Саме ця, не є актуальною для Франківська, оскільки у нас є більш важливі питання для вирішення: коронавірус, карантин, виплата зарплатні та інші. Ось ці проблеми дійсно є важливі, а утилізація масок – це проблема, якої ми на даний момент можемо позбутися, але для цього  потрібне як фінансування, так і правильні точки розв’язання цього питання, – каже Смушак.

В Управлінні екології та природних ресурсів наголошують, що це комплексне питання і для його вирішення потрібно залучати також представників міської влади та Департаменту охорони здоров’я.

У свою чергу, Михайло Смушак звернувся в Департамент охорони здоров’я з актуальним питанням: чи є загроза франківцям заразитись від медичної маски, яка валяється на вулиці?

Йому повідомили, що зараження може відбутись тільки через прямий  контакт з предметом, в іншому випадку захворіти на коронавірус – неможливо.

Як франківцям утилізовувати медичні відходи?

Оскільки у Франківську та на Прикарпатті не передбачено точок утилізації медичних відходів, куди б можна було здати використані маски та рукавички, в Управлінні екології та природних ресурсів розповіли, що робити з ними в домашніх умовах.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України вивчивши європейський досвід, рекомендує використані рукавички та маски у домогосподарствах складати в пакет, щільно його зав’язувати і витримати в домашніх умовах не менше 72 годин.

 Якщо ж маска і рукавички від інфікованої людини, яка перебуває вдома на самоізоляції, то для впевненості, що вірус не пошириться, необхідно додати ще 2 пакети і щільно зав’язати. Тримати також 72 години, а після цього їх можна викинути у загальний контейнер муніципальних відходів.

 У свою чергу, Михайло Смушак підтверджує, що франківці можуть викидати медичні маски у смітники.

 Що роблять у Франківську?

У коментарі редакції Михайло Смушак повідомив алгоритм роботи комунальних служб:

Працівники комунальної служби прибирають маски, які валяються та викидають у смітники. Згодом це сміття збирають та відправляють на сміттєзвалище у село Рибне.

Утилізація масок, які знаходяться у смітниках, не відбувається. Виключенням є медичні маски, які забирають з медичних закладів.

Як повідомив начальник відділу економіки природоохоронної діяльності, екологічного моніторингу, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Управління екології та природних ресурсів Петро Кульба, за 2018 та 2019 роки на Прикарпатті були проведені навчальні роботи з освітянами, школярами та представниками влади щодо утилізації твердих побутових відходів. Від початку пандемії на території Франківщини не було проведено роз’яснювальних робіт стосовно утилізації медичних відходів, а на майбутнє представниками управління таких робіт не передбачається.

Зважаючи на вищезгадані слова чиновників, ми вирішили повідомити прикарпатцям кроки, яких слід дотримуватись під час утилізації медичних відходів:

  1. Зніміть маску після застосування; утримуйте маску за еластичні завушні петлі та не торкайтеся нею до очей або одягу, оскільки використана маска може бути забруднена мікроорганізмами.
  2. Одноразові маски та рукавички перед тим, як викидати, варто ошпарити окропом чи обробити дезінфікуючим засобом.
  3. Герметично запакувати маску чи рукавички в окремий пакет, задля запобігання забруднення контейнера в який буде викинута маска.
  4.  Після дотику до маски або її викидання слід провести гігієнічну обробку рук: скористайтеся спиртовмісним засобом, а при очевидному забрудненні рук вимийте їх з милом.

Валерія Ільчишина



Переглядів: 278
banner