6 властивостей, через які мак вважається корисним
Мак є дуже корисним для здоров’я.
Правильна назва знайомого нам маку зі смачних пишних булочок — Papaver smoniferum. Рослину століттями використовували як лікувальний засіб, поки вчені не виявили психотропний ефект від її молочного соку — тепер мак заборонено вирощувати у багатьох країнах. Однак насіння рослини, яка походить зі Східного Середземномор’я, все ж таки безпечне — їжте його на здоров’я! Ми розповімо про шість науково доведених переваг макового насіння:
Воно багате на поживні речовини і антиоксиданти
Як і більшість видів насіння, насіння маку багате на клітковину, рослинні жири і інші поживні речовини. Насіння маку особливо багате на марганець — мікроелемент, важливий для здоров’я кісток і згортання крові. Цей мінерал також допомагає вашому організму утилізувати амінокислоти, жири і вуглеводи. Насіння також містить багато міді — мінералу, необхідного для виробництва сполучної тканини і транспортування заліза. З насіння можна зробити олію холодного віджиму, яка особливо багата на жири омега−6 і омега−9. Мак також містить невелику кількість незамінної омега-3 жирної альфа-ліноленової кислоти (ALA). Нарешті, насіння маку і його олія є гарними джерелами поліфенолів — антиоксидантів, які можуть знизити ризик розвитку серцевих захворювань.
Одна столова ложка насіння (9 грамів) забезпечує:
- Калорій: 46.
- Білок: 1,6 г.
- Жири: 3,7 г.
- Вуглеводи: 2,5 г.
- Клітковина: 1,7 г.
- Марганець: 26 % від денної норми.
- Мідь: 16 % від денної норми.
- Кальцій: 10 % від денної норми.
- Магній: 7 % від денної норми.
- Фосфор: 6 % від денної норми.
- Цинк: 6 % від денної норми.
- Тіамін: 6 % від денної норми.
- Залізо: 5 % від денної норми.
Насіння може містити знеболюючі сполуки
Рослина маку містить морфін, кодеїн, тебаїн та інші алкалоїди опію, що відомі завдяки своїм знеболюючим, заспокійливим властивостям. Також вони викликають сон. Ці сполуки часто зустрічаються у фармацевтичних препаратах, призначених для цієї мети. Насіння маку за природних умов не містить сполук опію, але може забруднюватися ними під час збору врожаю або у результаті пошкодження шкідниками. Таким чином, перед тим, як потрапити на полиці супермаркетів, насіння маку зазвичай очищають, щоб позбутися від будь-яких опіумних алкалоїдів, з якими вони могли зіштовхнутися. Однак немите насіння маку часто пропонується у якості природної альтернативи деяким фармацевтичним препаратам — будьте уважними, призначаються вони тільки під наглядом лікаря.
Насіння може поліпшити здоров’я серця і шкіри
Олія маку особливо багата на моно- і поліненасичені жири, які можуть бути корисними для вашого серця і шкіри. Дослідження показують, що дієти, збагачені ненасиченими жирами, можуть знизити ризик серцевих нападів та інсультів до 17 %. Заміна насичених жирів у вашому раціоні ненасиченими може бути особливо корисною. Додаткові дослідження показують, що жири у маковій олії можуть також сприяти загоєнню ран, а також запобігати утворенню лускатих пошкоджень під час нанесення безпосередньо на шкіру.
Насіння сприяє гарному травленню
Насіння маку багате на клітковину, яка може поліпшити здоров’я кишківника і зменшити закреп.
Насіння може захистити від деяких хвороб
Антиоксиданти, що містяться у цьому насінні, можуть захистити ваше тіло від пошкодження клітин і різних захворювань.
Насіння сприяє підвищенню народжуваності
Деякі дослідження показують, що у жінок, які приймали медикаменти з маковою олією, підвищувалася фертильність.
Переглядів: 280