М’ятне варення та інші способи заготовки запашної м’яти на зиму

Кулінарні рецепти

Як правильно заготовити ароматну траву.

У літа багато ароматів… пахне стиглими фруктами, свіжоскошеною травою, жаром пшеничних полів, вологим грибним духом лісів. І серед усього цього розмаїття явно відчувається свіжий аромат м’яти — прохолодний, ментоловий, тонкий. Влітку добре: вийшов в город або поле, нарвав запашної травички і додавайте куди завгодно, хоч в лимонад, хоч в пиріг, хоч в соус. А що робити взимку?

М’ята на зиму, заготовлена різними способами, це можливість заварювати ароматні чаї, готувати коктейлі з замороженою м’ятою і смачні десерти. При цьому максимально зберігаються всі її корисні властивості: вітаміни, у тому числі і така важлива аскорбінова кислота, мікро — і макроелементи, фітонциди, насичені жирні кислоти. Такий букет цілющих речовин дає можливість м’яті надавати позитивний вплив на наш організм. Особливо корисна м’ята для представниць прекрасної статі, недарма ж м’яту називають «жіночою травою».

М’ята належить до численного сімейства рослин, а найвідомішими з них є м’ята перцева і меліса. Тому способи заготовки, такі як м’ята на зиму, в рівній мірі відносяться і до меліси. Тут вже справа смаку, кому що подобається більше.

Перш ніж замислюватися про заготівлю м’яти на зиму, потрібно правильно її зібрати і підготувати. Збирати м’яту потрібно з середини літа і до вересня, коли рослини досягнуть у висоту 20-30 см і почнеться цвітіння. Саме в цей момент м’ята містить максимальну кількість корисних речовин і буквально переповнена ароматом. М’яту краще зрізати, а не виривати з коренем, так рослина встигне випустити нові пагони і не загине в наступному році. Урожай м’яти можна збирати і повторно, тільки не зривайте молоденькі пагони, в них ще занадто мало корисних речовин.

Якщо ви збираєте м’яту в лісі або купуєте сировину на ринку, її необхідно обполоснути прохолодною водою, струсити і дати висохнути. А ось якщо на вашому городі поступово розростається невелика плантація м’яти, і росте вона в тихому захищеному від пилу місці, м’ята на зиму може бути заготовлена без зайвої вогкості. Особливо це важливо при сушінні.

М’ята на зиму може бути заготовлена декількома способами. Розглянемо всі, а ви вже виберете найзручніший і простий. Або заготовте м’яту всіма способами!

Сушка м’яти

Найпростіший варіант! Причому вам навіть не потрібно ламати голову над тим, де і як сушити. Просто зв’яжіть невеликі пучки рослин і підвісьте в захищеному від сонячного світла місці або розкладіть м’яту на аркушах паперу не надто товстим шаром. Сушіть до крихкості, трохи подрібніть для зручності і складіть в скляну банку або паперовий пакет. Зберігайте в темному, нежаркому місці. Хочете прискорити процес або довелося сушити вологу після миття траву? Використовуйте електросушарку, тільки виставте температуру не вище 35°С. Аромат буде розноситися просто запаморочливий! А ось висушити м’яту в духовці навряд чи вийде — навіть мінімальна температура, яка можлива в духовці, занадто велика для такої ніжної травички. М’ята висохне, звичайно, але втратить вітамін С.

Заморожування м’яти

Як і всі ароматні трави, м’яту можна заморозити. Причому можна зробити дуже зручний контейнер для замороженої м’яти зі звичайної пластикової пляшки: візьміть пляшку об’ємом 0,3-0,5 л, чисту і неодмінно суху всередині, наріжте суху м’яту досить дрібно, засипте в пляшку нещільно і закрутіть кришкою. Покладіть в морозилку, а поки м’ята заморожується, кілька разів струсіть її, щоб листочки не склеїлися. Коли взимку вам знадобиться заморожена м’ята, відкрийте пляшку і витрусіть стільки, скільки необхідно. І ніякої метушні з пакетами! М’ята в пляшці не втрачає аромату і не змерзається в грудку. Головне — не укладати занадто вологу траву.

Заморожування м’яти в кубиках

Для приготування напоїв підійде дуже гарний спосіб заморожування м’яти в крижаних кубиках. Для цього візьміть холодну кип’ячену воду і листочки м’яти. М’яту можна і нарізати. Розкладіть м’яту по формах для льоду, можна використовувати силіконові формочки для льоду або дрібного печива. Залийте водою і обережно поставте в морозилку. Коли вода в формочках замерзне, витрусіть кубики в щільний пакет. Добре використовувати пакети з зіп-застібкою, вони міцні, щільні і не пропускають повітря.

Якщо ви використовуєте м’яту для приготування соусів, її можна заморозити в тих же формочках, але вже з оливковою олією.

А ще з м’яти можна зварити варення! Тільки уявіть, яке це блаженство, відкрити баночку м’ятного варення до чаю в студений зимовий вечір і згадати спекотне літо!

М’ятне варення

Інгредієнти:

  • 400 г м’яти,
  • 500 мл води,
  • 1 кг цукру,
  • 1 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування:

М’яту вимийте, якщо потрібно, просушіть і наріжте. Складіть в каструлю, засипте 500 г цукру (половина від рецептурної кількості), додайте лимонну кислоту, розведену невеликою кількістю води, і залиште на 6 годин. З цукру, що залишився і води зваріть сироп. М’яту в каструлі перемішайте і залийте гарячим сиропом. Залиште ще на 6 годин. Після цього часу поставте каструлю з м’ятою на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Остудіть, процідіть через сито і знову поставте на плиту. Тепер варіть 10 хвилин з моменту закипання, після чого розлийте гаряче варення по стерильних баночках і закатайте.

М’ятний десерт «Незвичайний»

Інгредієнти:

  • 100 г м’яти,
  • 1 кг огірків,
  • 200 мл води,
  • 400 г цукру,
  • 20 мл соку лимона,
  • 10 г швидкорозчинного желатину.

Приготування:

Листочки м’яти промийте, подрібніть і змішайте з 100 г цукру, залиште на 4-5 годин. Огірки наріжте тонкими кружечками і засипте 300 г цукру. Залиште на 3 години. Змішайте желатин з 1 ст. л. цукру. Каструльку з огірками поставте на вогонь, доведіть до кипіння, зменшіть нагрів і проваріть хвилин 20. Тим часом м’яту збийте блендером, потім додайте до огірків. Туди ж влийте сік лимона. Проваріть протягом 10 хвилин. Потім додайте желатин, проваріть десерт протягом 2-3 хвилин, не більше і розкладіть по стерилізованих баночках. Негайно ж закатати.

Такий десерт точно нікого не залишить байдужим. Втім, додавати м’яту можна практично в будь-яке варення або компот, смак і аромат від цього тільки виграє.

М’ятний цукор

Візьміть по 1 пучку м’яти і меліси і 1 стакан цукру, складіть в блендер і подрібніть до однорідного стану, але постарайтеся зробити так, щоб цукор не розчинився, а залишився кристалами. Якщо потрібно зберегти такий цукор надовго, просушіть його в духовці або сушарці. Такий цукор відмінно підходить для прикраси десертів.

М’ятний оцет

Пучок м’яти або меліси подрібніть і складіть в скляну пляшку, залийте 500 мл винного оцту і залиште на 2 тижні. Протягом цього часу періодично струшуйте ємність. Коли оцет стане прозорим, його можна процідити і зберігати в скляній пляшечці.

М’ята на зиму неодмінно наповнить ваш будинок свіжістю. Заготовлюйте її побільше, адже м’ята така корисна!

Джерело



Переглядів: 1 801