Рецепт смачних маринованих томатів з морквяним бадиллям

Кулінарні рецепти

Морквяне бадилля надасть помідорам приємний присмак і аромат.

Нескладний, але оригінальний рецепт приготування маринованих помідорів відрізняється використанням морквяного бадилля разом зі звичною зеленню. Готова закуска набуває пікантний смак і незвичайний аромат.

Для консервування необхідно уважно підібрати плоди томатів. Використовують невеликі та добре дозрілі помідори з щільною м’якоттю і цілою, без пошкоджень шкіркою.

А також потрібно добре підготувати банки. Зручніше маринувати томати у літрових ємностях. Їх чистять всередині і зовні питною содою. Потім промивають ретельно проточною водою. Для стерилізації витримують банки 3-4 хвилини над парою.

Можна прогріти їх у духовці або провести стерилізацію тари у мікрохвильовій печі.

Кришки кип’ятять 8-10 хвилин.

Інгредієнти

  • якісні плоди помідорів — 3-5 кг;
  • бадилля моркви без сухих стеблинок і пошкодженого шкідниками або хворобами листя — 20-25 гілочок;
  • відфільтрована вода — 5 л;
  • кухонна сіль середнього помелу без добавок — 5 ст. л.;
  • цукор — 20 ст. л.;
  • столовий (9 %) оцет — 5 ст. л.

Приготування

  1. Помідори ретельно миють. За допомогою зубочистки кожен плід 2-3 рази проштрикують на ділянці кріплення плодоніжки. Такий прийом допомагає зберегти пружність томатів. Шкірочка під впливом окропу після такої обробки не лопне, а м’якуш просочиться маринадом рівномірно, що додатково забезпечить гарну якість готової закуски.
  2. Промивають бадилля моркви прохолодною водою. Обтрушують надлишки вологи. Розкладають гілочки на полотняну серветку. Залишають на чверть години, щоб остаточно позбутися від води, що залишилася.
  3. Укладають у банки спочатку бадилля. Потім щільно заповнюють її помідорами. Зелень морквяних стебел можна розкласти між плодами або по стінці банки. Виглядає це дуже ошатно.
  4. Воду вливають у доречну за об’ємом каструлю. Її необхідно довести до кипіння, після чого заливають підготовані овочі до країв ємностей. Витримують, поклавши зверху кришки, 8-10 хвилин.
  5. Обережно, використовуючи спеціальну кришку з отворами, зливають рідину у каструлю. Знову її кип’ятять і заливають помідори. У деяких рецептах рекомендується одноразова заливка окропом, але для надійності краще цю процедуру повторити.
  6. Через 8-10 хвилин знову повністю зливають рідину у каструлю. Встановлюють на плиту.
  7. Після закипання за умови активного помішування дерев’яною лопаткою розчиняють сіль з цукром. Потрібно дати рідині покипіти 2-3 хвилини. Потім вливають оцет.

Помідори заливають швидко, поки маринад ще активно кипить. Ємності одразу консервують. Обережно перевертають тару, перевіряючи герметичність кришок. Після охолодження банки переносять у льох. Можна поставити їх для зберігання у холодильник.

Джерело