Як правильно ставити свічку у церкві

Культура

Скільки свічок, кому і як потрібно ставити в церкві.

Хто часто відвідує церкву, щиро віруючі люди дуже добре знають, як годиться ставити свічку або декілька свічок в храмі.

Парафіяни приходять сюди помолитися Богу і поставити свічки за здоров’я своїх рідних, близьких або за упокій тих що пішли в світ інший. Спочатку треба спробувати зрозуміти – що ж таке свічка в храмі. Вона є маленьким світильником, тихим вогником душі того, хто прийшов до храму.

Десятки і сотні свічок кожен день світяться перед іконами, згоряють. Але слід духовний від них залишається, і Господь все бачить і розуміє. Світло, що виходить від свічки, – це частинка того Божественного сяйва, яке Господь приніс людям. Це світло розганяє морок, тугу і печаль, несе розраду.

Що ж таке свічка в храмі?

Ставити свічку в церкві слід неодмінно тільки від чистого серця, від душі, щиро, але ні в якому разі не механічно, з обов’язку.

Коли людина купує свічку, вона стає підношенням абсолютно добровільним, з любов’ю і вірою. Свічку треба ставити з молитвою, нехай навіть і своїми словами. Якщо людина не знає текстів молитов, Господь почує, якщо людина звертається до нього всіма силами своєї душі.

Про кого і про що ставлять свічки

Найчастіше свічки ставлять за здравіє і за упокій. Однак свічки ще ставляться з найрізноманітніших приводів:

  • якщо самій людині або тому, хто йому доріг, належить важлива або далека, серйозна поїздка;
  • перед починанням будь-якого ризикованої справи або підприємства;
  • в знак подяки за щось;
  • за допомогу у вирішенні будь-якої проблеми, справи і т.д.

Дуже важливо: які саме думки, прагнення, емоції в цей момент в душі, серці і думках людини, що ставить свічку.

Найчастіше свічки за добрі цілі ставлять перед образами Спасителя і Пресвятої Богородиці. Ікони різні, їх багато. Можна і батюшку в церкві запитати: до кого звернутися зі своєю проблемою, перед яким чином поставити свічку.

За здравіє близьких людей: свічка ставиться в правій частині храму перед образом Ісуса Христа або перед образами Матері Божої, Ангела-Хранителя, інших святих. Наприклад, якщо існує у будь-якого члена сім’ї проблема з алкоголем, добре з молитвою помолитися поставити свічку перед образом «Невипивана чаша»; якщо хтось хворіє – до ікони Матері «Цілителька» і т.д.

Обов’язково слід подякувати тим, перед образом кого свічка ставиться з молитвою.

За упокій: зліва – знаходиться невеликий столик, який називається «Напередодні». Свічка тут – знак вшанування тих що пішли в світ інший, знак пам’яті про них разом з молитвою про покійних.

Ще можна поставити свічку перед образом Розп’яття Господа: перехреститися двічі; свічку запалити від вже палаючих свічок (якщо немає місця, свічку треба покласти поруч -служітелі церкви після самі її поставлять).

З молитвою (можна і своїми словами) звернутися до Господа, потім тихо відійти в сторону. Як треба (правила) Не рекомендується свічку запалювати від лампади, тільки від свічок інших.

І ще: Свічка повинна стояти вертикально. Спочатку свічка ставиться перед храмовою іконою. Потім з правого боку: во здравіє. Потім, зліва: за упокій.

Не запалюйте свою свічку сірником або запальничкою.

У висновку слід згадати: свічка в храмі – вогник земного, який з молитвою разом підноситься в світ гірський мов промінь сильного прожектора, що пронизує нічне небо.

Джерело



Переглядів: 691
banner