Як продукти можуть вплинути на вашу психіку?
12 корисних продуктів для розуму.
Здорове харчування все більше входить в моду. Розглядаючи товари на полиці магазину і читаючи склад, ми намагаємося розібратися, які продукти принесуть користь нашому тілу, а які — швидше зашкодять.
Але наука доводить, що часом не так-то просто однозначно відповісти на питання про користь чи шкоду продуктів, тому що вони містять в собі дуже багато різних речовин.
Ось 12 продуктів, які надають несподіваний вплив на психіку:
Рис
Шліфований рис містить швидкі вуглеводи, що прискорюють проникнення молекул глюкози в кров. Концентрація цукру може різко підскочити, що погано позначиться на здоров’ї мозку і нервовій системі.
Попкорн
Попкорн містить білок, фосфор, залізо, кремній і магній, які необхідні для нормальної роботи нервової системи. А вітамін B у попкорні ще і допомагає боротися з депресією і стресом.
Тунець
У тунці міститься багато ртуті. А надлишок ртуті в організмі може призвести до порушення пам’яті. Крім того, в тунці є поліхлорований біфеніл — синтетична речовина, яка порушує гормональний фон і роботу нервової системи.
Смалець
У смальці міститься рідкісна арахідонова кислота. Вона входить в склад тканин організму і незамінна для нормальної роботи мозку. А ще вона допомагає боротися з хворобою Альцгеймера.
Злаки
Злаки містять глютен, необхідний їм для росту. Антитіла (білкові сполуки, що запобігають розмноженню мікробів і знищують їх токсичні відходи) у складі глютену можуть руйнувати корисні для нас речовини. А нестача цих речовин призводить до панічних атак і депресії.
Чорний шоколад
У чорному шоколаді є флавоноїди, що активують клітини мозку. Цей продукт розширює судини, стимулює розумову діяльність і сприяє надходженню кисню в мозок.
Сир
Сир містить тирамін, що утворюється при розпаді білка. Тирамін може істотно підвищити кров’яний тиск і викликати мігрені.
Печена картопля
Печена картопля багата калієм, що допомагає кисню потрапляти в мозок. У ній також є глюкоза, вітамін B і амінокислоти, що стимулюють кровопостачання мозку і поліпшують його роботу.
Квасоля
Квасоля містить танін. При надлишку таніну організм не може засвоювати такі мікроелементи, як залізо. Це може порушити приплив крові до мозку і викликати анемію.
Куркума
Куркумін, речовина у складі куркуми, містить багато антиоксидантів і перешкоджає старінню мозку. Ці речовини підтримують когнітивні функції, які з віком зазвичай погіршуються.
Шафран
Шафран містить багато мікроелементів, вітаміни B і C. Він не лише покращує роботу мозку, але і допомагає при деяких розладах.
Кориця
Кориця активізує мозок завдяки вмісту двох важливих речовин: коричневого спирту і коричневого альдегіду. Запах кориці допомагає нам вирішувати задачі, що вимагають уважності, зорової пам’яті та швидкості реакції.
Переглядів: 291