Які бур’яни можна вживати в їжу і чим вони корисні для здоров’я
Їстівні і корисні для здоров’я бур’яни.
Багато рослин називають бур’янами абсолютно несправедливо. Адже вони не лише їстівні, але також можуть бути надзвичайно корисні для здоров’я.
Кульбаба
Це найпоширеніша їстівна квітка, в їжу йде все: від бутонів до коріння. З кульбаби організм отримає багато заліза, калію, кальцію, бета-каротину, вітамінів групи В, А і С.
Збирати краще молоді рослини, оскільки в них міститься максимальна кількість корисних речовин і відсутня гіркота.
Суріпка звичайна
Ще один бур’ян, який можна сміливо використовувати в кулінарії. Суріпка доповнює багато страв, надаючи їм пікантної гостроти. Особливо цінуються молоде листя і квітки за рахунок вмісту флавоноїдів, органічних кислот, вітамінів В і С.
Ці компоненти нормалізують роботу нервової системи, серця, нирок, очищають судини, зміцнюють імунітет.
Рогоза
У народі цю трав’янисту рослину називають очеретом. Зустріти його можна на озерах або болотах. Молода поросль рогоза має смак тростини.
У їжу, зазвичай, використовуються кореневища, саме в цій частині рослини накопичуються всі поживні речовини. Коріння запікають на багатті або варять як картоплю. Крім того, його можна використовувати в якості борошна для коржів.
Грицики
Бур’ян, який добре знайомий дітям 90-х, тому що їли його без побоювань. Смак рослини нагадує щавель.
Трава нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, знижує тиск, підвищує згортання крові. Листя багате каротином, марганцем, вітаміном С і В2. Його додають в салати, супи, начинку для пирогів, а насінням замінюють зерна гірчиці.
Калачики
У дитинстві багато хто їв так звані «калачики». Це плоди калачика лісового, ріс він всюди — в саду, на галявинах. Потрібно було витягнути їх з бутона, побільше набрати в руку і з’їсти, адже лише так можна було відчути смак.
Калачики багатий вітамінами і білками, містить каротин, аскорбінову кислоту. Рослина славиться заспокійливими і протизапальними властивостями. З її листя готують перші страви або яєчню.
Зірочник середній
Цей бур’ян росте за часом менше, ніж триває теплий сезон, і садівникові потрібно встигнути зібрати «урожай», щоб отримати від нього максимум користі. Вживання листя в якості вітамінної добавки позбавить від авітамінозу, а також поліпшить загальний стан організму.
Однак в цій бур’янистій траві міститься багато сапоніну, шкідливого для шлунково-кишкового тракту, так що не варто їсти її забагато.
Цикорій
Їстівна частина рослини — це корінь. Його можна вживати у свіжому і сушеному вигляді, робити настої і відвари. Смак свіжого коріння нагадує картоплю з грибами. А відомий напій за смаком близький до кави.
Цикорій містить в собі цілу колекцію вітамінів. Також рослина сприяє нормалізації артеріального тиску і очищенню внутрішніх органів.
Джерело
Переглядів: 1 217