Для безпеки туристів у Карпатах тестують радіозв’язок

Суспільство

Івано-франківські радіоаматори розробили прилад “Кнопка шансу”, яка пришвидшить надання допомоги потерпілим у горах туристам.


Про це Суспільному Карпати розповів голова ГО “Клуб радіоаматорів “Зелена хвиля” Святослав Найда, пише Голос-Інфо.

Проєкт став одним із переможців міського конкурсу стартапів і отримав грант 50 тисяч гривень для реалізації.

За словами Святослава Найди, “Кнопка шансу” реалізовується у співпраці з управлінням ДСНС в Івано-Франківській області і є частиною великого проєкту, що передбачає зниження кількості нещасних випадків у горах.

“Сама “Кнопка шансу” – це маленька радіостанція, яка передає ваші координати постійно на сервер. Ці дані зберігаються, а кнопка на пристрої має можливість передачі сигналу SOS, – каже розробник. – Оператор бачить, що ваш статус змінився і що вам потрібна допомога. Тоді за останніми координатами висилається група для вирішення проблеми. Ми вже встановили кілька ретрансляторів для цієї системи. Скоро буде рік, як система проходить тестування. Визначаємо, де ще потрібні ретранслятори, щоб було мінімум “мертвих” зон. За цей час зроблена модифікація і самої “Кнопки шансу”. Вже є практично готовий виріб, який можна буде використовувати, і який також, наразі, проходить тестування у рятувальників”.

За словами Найди, для початку встановлять п’ять ретрансляторів на Чорногірському хребті – на Говерлі, Піп Івані, Петросі. Після успішного тестування планують розширювати зону покриття на інші гірські райони.

Для того, щоб скористатися кнопкою шансу, перед виходом в гори туристам потрібно буде зареєструватися у рятувальників.

“Наші “Кнопки шансу” будуть видавати рятувальники групам туристів, – каже Найда. – Відповідно до обраного маршруту, рятувальники будуть визначати, чи є резон видавати “Кнопку шансу”. Якщо маршрут простий і там постійно є мобільне покриття, відповідно, користуватися такою кнопкою немає сенсу. Перевага “Кнопки шансу” у тому, що вона має можливість передати координати і сигнал SOS там, де немає покриття мобільних операторів.

За словами розробника, до 80 % нещасних летальних випадків можна зменшити за допомогою “Кнопки шансу”.

“Тому що проблема рятувальників у тому, що дуже важко визначити, де знаходиться потерпіла людина. А коли вже є точні або хоча б останні координати людини, зменшується зона пошуку, і набагато швидше можна реалізувати пошукові роботи”, – зазначає радіоаматор.

Найда каже, що до кінця року планують встановити ще три базові станції ретрансляторів, і вже упродовж цієї зими надаватимуть допомогу туристам.



Переглядів: 484
banner