Карантинні обмеження і ймовірний локдаун: як живе франківський бізнес

Суспільство

Третій тиждень в Івано-Франківську діє карантин вихідного дня.


У ЗМІ пишуть про можливе уведення локдауну у грудні. Як до цього ставляться франківські підприємці та як їм живеться в умовах карантину дізнавалась кореспондентка Голос-Інфо.

Ангеліна приватний майстер у франківській студії шугарингу розповіла, що цього року через карантин немає нових клієнтів і в неї помітно менший заробіток:

“Напевно найголовнішим у плані депіляції є літній сезон. І в основному приходять не тільки постійні клієнти, але й нові. Цього літа багато дівчат не приходили, а нових так і не з’явилось. Відповідно менше клієнтів й у порівнянні з минулими роками, заробіток удвічі-тричі впав”.

Розуміє, що підняти ціну за свої послуги теж не вийде, оскільки може зменшитись кількість клієнтів. Але на її роботу впливає подорожчання рукавичок. Тобто інші матеріали, такі як паста, не змінились у ціні, а пачка рукавичок минулого року коштувала 100 грн, зараз – 500.

Вважає, що запровадження локдауну в грудні вплине на заробіток і в січні, оскільки цей місяць є насиченим для роботи:

“Для всіх б’юті-майстрів грудень це робота під гаслом “Давайте зразу заробимо і на січень”. Тому що це такий “мертвий місяць” у плані клієнтів. Відповідно у грудні всі стараються більше брати клієнтів, більше заробити, щоб у січні уже сплатити всі рахунки. А тут якщо вводять локдаун, то виходить що грудень уже пропадає, і січень також через свята. Люди будуть святкувати, а не думати про якісь там процедури. Депіляція не є першою необхідністю”.

Ділиться,  що поки не розуміє, як  буде працювати, коли введуть локдаун. Думає, що все-таки частина майстрів будуть працювати підпільно, просто не сильно афішувати це. Тому що багато дівчат роблять б’юті-процедури саме перед Новим роком. Ангеліна також буде дивитись, що і як, адже для неї незрозумілі такі обмеження. 

“Так, у салонах є скупчення людей, але якщо брати приватних майстрів, то це менша ймовірність заразитись, ніж у тому самому магазині або ще десь”.

Лєна, адміністраторка  місцевого ресторанну вважає, що закриття закладів у грудні призведе до їхнього закриття назавжди:

“Якщо зараз закритися, то все… більше заклади не відкриються.  Нам податки платити, оренди платити, зарплату, комуналку платити, а звідки ці гроші взяти, якщо ми не працюємо? За попередній період нам не заплатили відшкодування. Мали заплатити за ті три місяці. Тобто нами не отримано, а від нас вимагають вчасно все платити. Президент казав, що буде допомога підприємствам, а її нема. І що ці 8000 грн? Краще відміни податок і нічого не давай”.

Адміністраторка згадала весняний локдаун. Тоді вони пробували робити доставки, самовивіз. І те, що вони заробляли, це було відсотків 5-10 від того, що могли б заробити насправді. Каже, що ні про які прибутки навіть мова не йшла.


На запитання про обмеження роботи закладу після 22 години відповіла так:

“Це взагалі жесть! От студенти коли йдуть гуляти? Увечері. У які дні? П’ятниця, субота і неділя. Візьми і закрий. Ми  сидимо цілий день дарма, навіть не гріємо заклад. Сидимо і чекаємо поки прийдуть люди. Вони починають йти десь приблизно 8-9 година вечора. А в 10 ми закриваємось. І що ми маємо? Нічого не маємо, нам навіть не вистачає. Я не знаю, як ми ще тримаємось на плаву. Чи наш власник якось домовляється поки не платити за оренду, за світло – не знаю. Ми втратили близько 40-50 % обороту. Вечірні години забирають від 30 до 60 %. І це тільки вечірні години, а що говорити про вихідні?”.

Також розповіла, що дуже складна ситуація із отриманням заробітної плати:

“Зарплати ми недоотримуємо катастрофічно.  Просто тримаємось на роботі в надії на те, що відмінять ці всі карантини. Ми знову будемо працювати й колись заробимо на ту зарплату, що ми пропрацювали. У мене вже десь три місяці затримка зарплати.  Ну так 1000 грн в тиждень дають, то на їжу вистачає”. 

Василь власник місцевого магазину одягу розповів як загалом карантинні обмеження впливають на торгівлю:

“З обмеженням працюється погано, тому що на суботу припадало найбільше клієнтів і тепер запланувати свої доходи неможливо. З клієнтами теж погано, тому що люди тепер купують тільки найнеобхідніше і стараються найдешевше. Виручка в зв’язку з карантином знизилась в середньому на 25-30%”.

Розуміє, що під час локдауну магазини працювати не будуть, тому будуть втрачати багато грошей. Навіть якщо податки ще відмінять, то комунальні платежі за опалення оплачувати треба. До них додаються орендні платежі: не всі орендодавці погоджуються на припинення плати за оренду приміщення. А в онлайн перевести продажі неможливо.


Уведення карантину не передбачає закриття продуктових крамниць, однак це не означає, що такі магазини не відчувають обмежень. Леся продавчиня продуктового магазину розповіла, що з уведенням локдауну кількість виручки у їхньому закладі різко впаде:

“До введення локдауну я ставлюся негативно, тому що ми працюємо біля автостанції. З уведенням жорсткого карантину знову, як навесні, можуть відмінити автобуси між містами, а в нас багато ще й на Польщу їздить. Це однозначно зменшить кількість людей. Ще, варто врахувати те, що навколо є багато інших магазинів, а наш не такий і популярний. Кількість відвідувачів напряму залежить від роботи автостанції”.

Олександр власник регіональної меблевої студії розказав нам, що навіть з введенням карантину може працювати, однак недовго:

“Уведення такого карантину це дуже погано. Наприклад у мене приватний цех, тобто там я можу і сам працювати. Робити якісь заготовки, зварювання, дрібні замовлення. Якщо закриють на тиждень-два все рівно ще будемо працювати, бо замовлення будуть іти. Але якщо якась фірма-партнер закриється, то це вже погано для всіх. Без постачальників ми не зможемо виконувати замовлення. Тож буду працювати, поки буде матеріал для виготовлення. А потім вже все… буду сніг прокидати біля хати”.

Уважає, що локдаун призведе до скорочення кадрів. Якщо зараз уведуть жорсткий карантин, то всі будуть без роботи. 

“І для економіки це дуже погано. Ще першу хвилю ми плюс-мінус перенесли, зараз це просто доб’є. Тим паче тепер такий період, коли треба багато грошей на комунальні через опалення. І ще сфера роботи зменшується. Зростає кількість безробітних, а пропозиція ще менша і на робоче місце конкуренція велика”.

Діана студентка одного з франківських університетів зараз в пошуках роботи у сфері обслуговування. Шукає її на час канікулів та розповіла, що з цим зараз складно:

“Мені як студентці зараз дуже важко знайти роботу в умовах карантину. Тому що багато хто не хоче брати студентів тільки на зимовий період. Також зараз дуже мало є вакансій у сфері обслуговування, тому що всі заклади працюють до десятої години вечора і є карантин “вихідного дня. Тож багато хто скорочує працівників. Те що в Івано-Франківську і взагалі в Україні прогнозують уведення локдауну сильно впливає на пошук роботи”.

Розповідає, що не розуміє чи взагалі є сенс шукати  роботу на такий маленький період, якщо все має закриватись. Звертає увагу на те, що зараз карантин і не так багато людей ходять в заклади. Тобто незрозуміло чи буде якась виручка і чайові. Тож поки просто переглядає вакансії і чекає закінчення семестру. Разом з цим чекає на рішення влади щодо введення локдауну. 


Авторка: Світлана Тимчук

Фото: з вільного доступу



Переглядів: 503
banner