Війна залишає слід: у Франківську створили програму реабілітації для ветеранів АТО

Суспільство

Для держави проблема реабілітації та збереження працездатності військовослужбовців залишається актуальною. Зрозуміло, що для повернення до звичного ритму життя таким особам потрібна своєчасна психологічна реабілітація. Відсутність такої допомоги може призвести до серйозних негативних наслідків як для самого учасника бойових дій та його рідних, так і для всього суспільства. Війна залишає слід на кожному, хто хоча б день брав участь у бойових діях.

Звичайно, наші герої отримують пільги та матеріальну допомогу та, на жаль, влада дуже мало уваги приділяє саме психологічному здоров’ю бійців.

Нещодавно в Івано-Франківську для ветеранів АТО створили цілісну спортивно-реабілітаційну програму зі змішаних бойових мистецтв UFMMA з елементами ігрової практики, що допоможе покращити їх фізичний та психологічний стан. Радник міського голови та засновник програми Назарій Кішак розповів редакції “Голос-Інфо” деталі цієї ініціативи.

У чому полягає мета програми
Проєкт полягає в тому, аби після війни «затягнути» ветеранів до спорту. Немає різниці до чого їх заохочувати: теніс, дзюдо, самбо. Навіть шахи – це дуже важкий, в психологічному сенсі, вид спорту. Тому ми шукали іскру, як це зробити.

Після війни дуже багато осіб проявляє агресію. Я сам відпрацював 5 років на Сході, тому знаю, що це. Бувало й таке, що і я у сім’ї проявляв агресію. Але друзі-військові допомогли зрозуміти, що так жити далі не можна і я пішов у зал. Тоді ж виникла ідея створити команду, яка буде за допомогою спорту реабілітувати колишніх воєнних. Так ми придумали ARMY MMA.

Вартість реабілітації
Завдяки співпраці організації змішаних бойових мистецтв, Департаменту молоді та спорту та міського голови Руслана Марцінківа ця програма є повністю безкоштовною. Також за сприяння міського голови ми маємо унікальну можливість безкоштовно тренуватися у приміщенні Дитячо-юнацької спортивної школи «Олімп». Наразі ми підписали меморандум про співпрацю зі Службою судової охорони про залучення їх працівників, адже там також працюють ветерани.

Хто може отримати допомогу
Ми приймаємо тільки ветеранів АТО. Це своє коло певного розуміння і спілкування. Ніхто так тебе не зрозуміє, як людина, яка була з тобою в одному окопі чи в одній зоні. Є дуже багато ветеранів, які разом служили. Вони дотепер разом тримаються, бо пройшли один шлях і мають один до одного велику довіру.

Скільки часу триває реабілітація
Сама програма триватиме рік. Це тільки пілотний проєкт. Хочемо побачити, що з цього вийде. Будь-хто з ветеранів зможе потім залишитись та займатись безкоштовно. Суть не в фінансовому плані, суть в розвитку. Тривалість реабілітації залежать від того чи людина залишила війну позаду, чи ще живе в ній.

Чи є у планах продовжити програму
Наразі ми пишемо нову, довготривалу програму. Якщо підпишемо з Міністерством у справах ветеранів України, Департаментом молоді та спорту, Департаментом соціальної політики, обласною та міською радою меморандум про співпрацю і напишемо цю програму, то це буде найкращий проєкт для всіх та зразок для всієї України.

У майбутньому також плануємо виділяти всім охочим абонемент на той вид спорту, який їм по душі.



Переглядів: 221
banner