Франківський Палац Потоцьких почав співпрацю з польським (ФОТО)

Культура, Суспільство

КП «Простір Інноваційних Креацій «Палац» продовжує розширювати коло своїх партнерів. Надзвичайно приємно контактувати з особливими друзями, а саме – з палацами Потоцьких в нашій країні та за кордоном. Зокрема, вже підписано Меморандум про співпрацю з Палацом Потоцьких у Львові:

https://www.facebook.com/PotockiPalace.if.ua/posts/513686635900298

За словами директора КП ПІК «Палац» Володимира Гайдара, під завершення минулого року вдалося налагодити контакти ще з одним історичним комплексом, що належав роду Потоцьких, з гілки Андрія Потоцького – засновника нашого міста.

«Замок Любомирських, Потоцьких у Ланьцуті – один з найцінніших палацово-паркових ансамблів у Польщі й один з найбільш відвідуваних, справжня скарбниця національної історії та культури. Резиденція Любомирських, Потоцьких розташована на 40 га землі в середмісті. Тут велика паркова зона, збережена і відреставрована палацова будівля з величезним фондом збережених артефактів, – розповідає Володимир Гайдар. – За результатами зустрічі ми вирішили подати заявку на 3-й Конкурс для мікропроєктів (проєктів з малим бюджетом) Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020». Реалізація спільного проєкту буде заключатися в обміні виставками фотографій з історії обох міст. Хоча інфраструктурна складова цього грантового проєкту не є дуже великою (20% від бюджету проєкту) та все ж опісля його завершення у нас залишаться експозиційно-виставкові елементи. Цю інсталяцію ми зможемо використовувати і трансформувати під потреби паркового простору нашого Комплексу».

За словами заступниці директора КП ПІК «Палац» Оксани Ковальчук, яка безпосередньо брала участь у підготовці заявки, розмір грантів у цьому конкурсі становить від 20 000 до 60 000 євро для обох сторін (головний бенефіціар та партнер). Очікуваний термін завершення оцінки проєктів і підбиття підсумків конкурсу – ІІ квартал 2020 року.

«Варто зауважити, що окрім першої спільної поданої грантової заявки, можемо окреслити кілька напрямків подальшої нашої співпраці:

✔️співпраця щодо опрацювання генеалогічного матеріалу на базі родинного дерева Потоцьких;

✔️ співпраця по інфраструктурній складовій. Вона може бути побудована на проєктах розвитку публічних просторів у стислому форматі – як у нас, та у розширеному форматі – у Ланьцуті;

✔️ стосовно інфраструктури безпосередньо палацових комплексів ще напрацьовуємо ідеї, адже в Ланьцуті комплекс був палацом безперервно і дійшов до сьогодні, як комплекс із музейними приміщеннями: зі збереженими інтер’єрами, меблями, предметами побуту. Натомість у нас вже понад 200 років життя палацового не було, як такого. Хоча у перспективі хотілося би відновити кілька приміщень в такому інтер’єрі як і палац Потоцьких у Ланьцуті і він міг би стати непоганим аналогом», – додає Володимир Гайдар.

Нагадаємо, КП «Простір інноваційних креацій «Палац» також налагоджують співпрацю з інституцією POLONIKA (Республіка Польща):

https://www.facebook.com/PotockiPalace.if.ua/posts/535766167025678

Про «Музей зброї» у палаці: депутати міськради погодили проєкт «Назад до наших спільних коренів»:

https://www.facebook.com/PotockiPalace.if.ua/posts/522896224979339

Світлина від Палац Потоцьких «Простір Інноваційних Креацій «Палац».Світлина від Палац Потоцьких «Простір Інноваційних Креацій «Палац».Світлина від Палац Потоцьких «Простір Інноваційних Креацій «Палац».Світлина від Палац Потоцьких «Простір Інноваційних Креацій «Палац».Світлина від Палац Потоцьких «Простір Інноваційних Креацій «Палац».



Переглядів: 220
banner