Щоб запобігти харчовим отруєнням на свята, купуйте продукти лише у перевірених місцях
Щоб запобігти харчовим отруєнням на свята, купуйте продукти лише у перевірених місцях (не на стихійних ринках), ретельно мийте овочі/фрукти, відокремлюйте сирі продукти від готових, не готуйте “із запасом”, зберігайте готові страви в холодильнику.
Інформує Голос-Інфо, посилаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області
Напередодні різдвяно-новорічних свят спеціалісти Держпродспоживслужби Прикарпаття рекомендують:
-якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються безпечними до 4-х годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.
-уважно перевіряйте терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;
– вимагайте у продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових продуктів;
-купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів;
-уникайте придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;
– дотримуйтесь всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику);
-ретельно дотримуйтесь правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;
-при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовуйте окремі розроблювальні дошки та ножі;
-при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуйтесь температурних режимів запікання в духових шафах;
-сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;
-молоко слід вживати тільки кип’яченим, непастеризований сир використовуйте тільки після термічної обробки;
-салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;
-кондитерські вироби з кремом зберігайте при температурі від 2-х до 6-ти градусів С до 36 годин, а з заварним кремом – не більше 6 годин;
-страви, які залишилися після святкового столу не залишайте для споживання на наступні дні.
Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками. Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, необхідно негайно звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!
Переглядів: 185


