На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

Суспільство

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.


Пише Голос-Інфо з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області


За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.


 Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 10 листопада 2023 року становить 0,11 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.


 Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:


 агропродовольчих ринках:


– овочі (середній вміст Cs – 24,85-32,23 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));


– фрукти (середній вміст Cs – 39,75-51,69 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));


– сухі гриби (середній вміст Cs – 355,89-461,52 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг))


 на промисловому виробництві харчових продуктів:


– олія соєва (середній вміст Cs – 2,31 Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг), Sr – 0,98 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));


– яєчні продукти (середній вміст Cs – 2,34-2,41 Бк/кг (при нормі 100-400 Бк/кг), Sr – 2,12-5,00 Бк/кг (при нормі 30-100 Бк/кг));


– м’ясо яловичини (середній вміст Cs – 4,04 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,58 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));


– м′ясо індика та субпродукти (середній вміст Cs – 2,50-3,77 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,09-4,85 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));


– м′ясо куряче та субпродукти (середній вміст Cs – 2,44-3,51 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), Sr – 2,24-3,43 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));


– раки живі (середній вміст Cs – 2,37 Бк/кг (при нормі 150 Бк/кг), Sr – 5,03 Бк/кг (при нормі 35 Бк/кг));


– плоди чорниці (середній вміст Cs – 3,11-4,59 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), Sr – 2,02-3,32 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));


– кукурудза (середній вміст Cs – 2,35-5,39 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,63-3,14 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));


– пшениця (середній вміст Cs – 2,34-2,97 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr –2,29-2,59 Бк/кг (при нормі 250 Бк/кг));


– овочі (морква, картопля, буряк, капуста, цибуля) (середній вміст Cs – 2,40-5,54 Бк/кг (при нормі 40-60 Бк/кг), Sr – 2,21-3,12 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));


– соняшник (середній вміст Cs – 2,41-4,18 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,16-3,53 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));


– соя (середній вміст Cs – 2,42-4,06 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,48-3,34 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг));


– ячмінь (середній вміст Cs – 2,41 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 1,28 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)) ;


– корм для декоративних тварин (середній вміст Cs – 2,49-3,42 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), Sr – 2,15-2,37 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).


Стежте за нами в соціальних мережахЮтубТелеграмФейсбук та Інстаграм.

 



Переглядів: 333
banner